Българските лечебни курорти с минерални бани имат предимството да са разположени в благоприятни климатични райони, което им позволява изключителната възможност да съчетават балнео-терапията с лечебния климат. Черноморското крайбрежие е подрайон на континенталния средиземноморски климатичен район. Специфичният морски климат, в съчетание с лековитите минерални извори и кални бани, предлага отлични условия за лечение, възстановяване и почивка през цялата година.
В планинските курорти също се предлагат разнообразни възможности за профилактика и лечение. Прекрасната природа, чистият въздух, отрицателната йонизация на въздуха, както и многото минерални извори, различаващи се по температура и състав, са техните основни преимущества.

Банкя

 

Банкя е световно известен здравен курорт.Той е разположен в красивата долина на склона на Люлин, на 17км от София, с височина над морскто равнище 630-640м. Минералните води са безцветни, топли, с лека концентрация на минерали и температура около 36.5 – 37 С. Климатът е умерено континентален. Средната годишна температура на въздуха е 9.4С ( средната температура за януари е минус 2 С, а за юли – 19.6 С). Лятото е свежо, есента е топла и слънчева , а зимата-умерено студена. Тези климатични условия са благоприятни както за целогодишно лечение, така и за обща профилактика и заздравяване на организма. Балнео-терапевтичния курорт на Банкя, близо до София, има международно значение.Банкя се развива като курорт за рехабилитация на сърдечно-съдовата система с високо специализирани диагностици. Условията са подходящи за лечение на болести, свързани със сърдечно-съдовата система, със смущения в нервната система, както и метаболични проблеми.

 

Девин

 

Девин е известен лечебен и почивен курорт. Той е разположен между живописните хълмове в сърцето на Родопите, с надморска височина 710-780м. В древността местността е била обитавана от тракийското племе беси, а по-късно от римляните. В Девин има няколко минерални извора с температура 37-44С. Водата е чиста, безцветна, вкусна, няма мирис, със средна концентрация на минерали и съсдържа натриеви хидрокарбонати и малки количества флуор.Лечебните качества на девинските минерални извори се дължат на средната им минерализация, слабата киселинност и високата темепратура. Условията в Девин са подходящи за лечение на много болести в сферата на сърдечно-съдовата система и нарушения на нервната система. Международно известният, целогодишен курорт Пампорово, е разположен на 35км от Девин.

 

Хисаря

 

 Добре известният лечебен курорт на Аугуста /древното име на Хисаря/ е разположен в центъра на България, в южните части на Средна гора, на 42км северно от Пловдив /вторият по големина град в страната/ и на 160км източно от София /столицата на България/. Той е близко до известната Розова долина. Днес Хисаря е модерен лечебен курорт, чието най-голямо преимущество са 22-та минерални извора с температура от 37 до 52 С. Минералната вода е мека, чиста, безцветна, няма мирис, вкусна е. Леко е минерализирана, преобладават хидрокарбоничните, натриевите, сулфатните и флуорните йони, както и солидно количество радиоактивен газ. Водата има лечебни свойства главно за проблеми с бъбреците, отделителната система, черния дроб, жлъчния мехур, храносмилателната система и панкреаса.

 

Кюстендил

 

Построен на мястото на древния град Пауталия, Кюстендил е един от най-известните български курорти. Разположен е в подножието на планината Осогово, с надморска височина 510-530м. Благодарение на тучната растителност и красивите градини в спретнатите хубави къщи, градът е освежаващо зелен и приветлив. Минералната вода от безбройните източници /естествени извори и кладенци/ има почти постотянно химично съдържание и температура. Тя е чиста, безцветна, с приятен вкус и лек мирис на водороден сулфид. Водата е с лека концентрация на минерали, гореща е и съдържа сулфиди, силикон, флуор и натриеви сулфати. Лечебните и профилактичните й качества се дължат главно на сулфидите, високата температура, хипотоничния ефект, леката минерализация и относително високото съдържание на флуор. Лековитата кюстендилска минерална вода е известна още от древността. Така с приятния си климат, торфното поле, минералните води и възможността за специално лечение с плодова диета, Кюстендил привлича множество туристи от България и чужбина.

 

Момин проход

 

Момин Проход Водата на Момин Проход е втора по радиоактивност след тази на лечебния курорт на Нареченски Бани. Момин Проход дължи славата си на постиженията на местните специалисти в областта на дихателната, сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната система, както и за проблеми, свързани с метаболизма на веществата и различни видове алергични състояния. Лечението с минерални води, богати на радон, ускорява възстановяващите процеси, влияе върху антисептичните процеси и върху условията за влошаване на нервната система. Тези води имат лечебен ефект и върху кожни болести, леки форми на диабет, затлъстяване и проблеми със ставите.Скорошни проучвания доказаха прогнозите на учените за благоприятното въздействие на водата върху имунната реактивност на човешкия организъм и засилената му устойчивост на вредни лъчи

 

Наречен

 

Разположен е сред прекрасната борова гора до река Асеница в Родопите. Надморската му височина е 620-660м. Климатът е преходен – от умерено-континенталните зони до най-южните части, където се усеща влиянието на Средиземноморието. Средната годишна температура е около 10 С, а средната температура за лятото – 19 - 20 С. Благодарение на свежия планински бриз лятото не е прекалено горещо и времето е много приятно. Зимата е мека до умерено студена, с много ясни дни.Есента е дълга, топла и слънчева. Относителната влажност на въздуха е средната /около 70 процента/. Въздухът е изключително чист и е богат на отрицателни железни йони, които имат лечебен ефект върху дихателния тракт и нервната система

 

Павел баня

 

Разположен на десния бряг на река Тунджа, Павел Баня е неоспорим лидер в класацията на българските курорти. Минералните води извират от 7 естествени източника и са с подобен химически състав. Повечето от тях съдържат флуор и са леко минерализирани.Високото съдържание на флуор и метасиликонова киселина, както и горещата им температура значително спомагат за лекуването на проблеми със ставите. Павел Баня е водещ център за рехабилитация и лечение на двигателната и нервната система. Въздухът е изключително чист и е богат на отрицателни железни йони, които имат лечебен ефект върху дихателния тракт и нервната система. За около десет години до днес лечението с кални бани се прилага в здравните курорти, като се редува с лечение с минерални бани. Постигнати са отлични резултати с хиляди пациенти.

 

Сандански

 

Разположен 224м над морското равнище, в долината на река Санданска Бистрица и в подножието на великолепните югозападни склонове на Пирин, Сандански е известен с красивата си природа, с изобилието от ресурси за лечение с минерални бани, както и с лековития си климат. Това е най-топлият и най-слънчев град в България с най-малките температурни изменения през годината. Без да се преувеличава, климатът в Сандански може да бъде описан като единствен по рода си. През цялата година температурите на въздуха надвишават всички останали в страната. Средната годишна температура / 14.7С / е най-високата за България. Зимата е мека и къса, есента – дълга и топла. Това забележително съчетание от меко, здравословно време и целебни минерални води превръща Сандански в идеалното място за модерно, научно-основано лечение с минерални бани, рехабилитация, първостепенни и второстепенни профилактики и възстановяване. Специализирани са леченията на горния дихателен тракт, болести на белия дроб /които не са с туберколозен характер/, както и възпаления на ставите.

 

Вършец

 

Вършец е разположен в северното подножие на западната част на Балкана. Един от най-старите и най-известните курорти в Северна България, градът е известен с лечебните си минерални извори, мекия планински климат, красивата природа и обширния, добре поддържан парк. Курортът се намира на 304м над морското равнище. Преходният климат се определя главно от близостта на планината.Средната годишна температура е над 10 С. Средната температура за януари е минус 2 С, а за юли 21.4 С. Есента е топла и дълга. Пролетта започва някъде около средата на март. Минералната вода на Вършец съдържа елементи като желязо, литий, барий и др. Водата се прилага за лечението на функционални болести на централната нервна система, сърдечно-съдови болести, хронична сърдечна недостатъчност и др. Добри резултати са постигнати и в лечението на болести на периферната нервна система и коремно-чревни разстройства.

 

за българия...история и култура...климат...исторически паметници...
природни забележителности...дестинации...морски куророти...планински курорти...
лечебен туризъм...eко и селски туризъм...тур агенции...фотогалерия

Copyright (c) 2004 - СЛАВЕНА ООД